Sachr dort a mramorová bábovka

18. srpen 2015 | 17.45 |

Naprosté klasiky . Vyzkoušela jsem několik receptů, namixovala je a hlavně upravila podle svého, až vznikl ten můj. Ověřeno časem. A i těmi nejrozmazlenějšími žaludky v okolí .

Sachr dort

Nedoporučuji úplným začátečníkům .

Budete potřebovat:

na těsto: 150g čokolády, 150g másla, 150g mix hladké a polohrubé mouky, 150g mix cukru moučka a krupice, 3 vejce, vanilkový cukr,

na dodělání: marmeláda, pár čtverečků čokolády

IMG_20150809_142820

IMG_20150809_1414531) Rozehřejte hrnek s vodou a do něho dejte menší hrnek, aby vám vznikla vodní lázeň. V tomto druhém hrnečku nechte roztát celých 150g čokolády, 150g másla a 1 vanilkový cukr.

2) Pořádně zpracujte (= zamíchejte), přidejte 3 žloutky a vyšlehejte (nejlépe v nějaké větší nádobě). Mezitím si vyšlehejte ze 3 bílků sníh, a ten poté zamixujte do této připravené směsi. Následně přidejte 150g cukru. Nakonec ještě 150-200g mouky, a je to.

3) Pečte na 180 stupňů, zhruba 30 minut. Nechte vychladit a poté dort rozřízněte podélně tak, jak to vidíte na obrázku. Potřete ho marmeládou, nejlépe nějakou kyselejší (já dávám meruňkovou), a nešetřete na ní. Přiklopte vrchní část, tu opět potřete marmeládou (spíš symbolicky) a tu opět roztavenou čokoládou (žádné velké vrstvy, jen aby se IMG_20150809_162122marmeláda zakryla.

IMG_20150810_123352

4) Nechte odpočinout do druhého dne - marmeláda se krásně do dortu vsákne, a sachr je pak pěkně vláčný.

Mramorová bábovka

Budete potřebovat: 3 vejce, 150g másla, 250g moučkového cukru, 250ml mléka, 400g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, kakao

IMG_20150818_1114521) 3 žloutky, cukr a máslo třeme. Potom do směsi namícháme mléko, mouku, prášek do pečiva a sníh z bílků. Jednoduché.IMG_20150818_112112

2) Do formy naneste vrstvu tohoto výtvoru - bude mít žlutou barvu. Pokud chcete, můžete vložit i nějaké ovoce (já občas dávám maliny, borůvky, banány..., ale někdy vůbec nic). Poté do zbytku těsta v míse nasypte kakao - množství záleží na tom, jak moc barví, zhruba 1-2 lžíce. Toto tmavé těsto potom nalijte do formy na světlou část. 

IMG_20150818_1126293) Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.IMG_20150818_143916

Zajímavost: znám spoustu lidí, co bábovky nepečou, protože se bojí, že se jim nevyklopí. Nebojte se toho. Dělala jsem ji už stokrát, a VŽDYCKY jsem ji vyklopila bez problémů. Je lepší ji vyklápět studenou. Pokud formu pořádné vymažete a posypete hladkou moukou (což dělám u všech dortů, řezů apod.), není se čeho obávat.

Zpět na hlavní stranu blogu

Moderované komentáře

RE: Sachr dort a mramorová bábovka tlapka®pise.cz 18. 08. 2015 - 22:12
RE(2x): Sachr dort a mramorová bábovka chaostheory 19. 08. 2015 - 11:40
RE: Sachr dort a mramorová bábovka boudicca®pise.cz 21. 08. 2015 - 16:52
RE(2x): Sachr dort a mramorová bábovka chaostheory 22. 08. 2015 - 17:00
RE: Sachr dort a mramorová bábovka hroznetajne®pise.cz 24. 08. 2015 - 09:30
RE(2x): Sachr dort a mramorová bábovka chaostheory 10. 09. 2015 - 16:47
RE: Sachr dort a mramorová bábovka cukrenka®svetu.cz 23. 09. 2015 - 17:38
RE(2x): Sachr dort a mramorová bábovka chaostheory 23. 09. 2015 - 20:32